zaterdag 3 oktober 2015

Wat een verschil

Schreef ik in m'n vorige bericht nog over veel pijn, inmiddels is dat gelukkig stukken beter! Yes!
Ik denk dat het omslagpunt gisteren is geweest. Woensdagmiddag lag ik nog bij de kaakchirurg in de stoel en smeekte ik hem bijna om meer pijnstillers. Er was nog geen dag voorbij gegaan waarbij ik aan het maximale aantal pijnstillers niet genoeg had. De ergste pijn zat in mijn lippen waar geen vel meer opzat. Ik kon er niks aan verdragen. De kaakchirurg schreef me een gel voor waarmee ik m'n lippen kon verdoven. Daarbij moest ik blijven smeren met vaseline (wat ik al 3 dagen lang ieder half uur deed...). Hij vond het onvoorstelbaar dat ik al zoveel gevoel in het onderste gedeelte van mijn mond en kin had. Dat verklaarde wel waarom ik veel pijn had.
In 9 van de 10 gevallen wordt er tijdens de operatie een zenuw geraakt waardoor je een tijd lang, meestal maanden, geen of een doof gevoel hebt in je lippen en kin. Dit wist ik van te voren. Blijkbaar is de operatie zó keurig uitgevoerd waarbij deze zenuw niet volledig is beschadigd. Als alles nog doof of gevoelloos zou zijn ervaar je ook geen pijn.
Dr. Hoekema deed een testje met een ijzeren staafje wat hij licht tegen mijn kin tikte. Dit voelde ik goed. Ik zei ook dat het een koud staafje was. Hij moest lachen, dat had hij nog niet eerder meegemaakt.
Inmiddels zijn we 3 dagen verder en voel ik me heel anders. Ik heb gisteren nog een medicijn en zalf van de huisarts gekregen voor mijn lippen en de binnenkant van m'n mond en dat slaat blijkbaar aan. De slijmvliezen in m'n mond waren aangetast doordat ik in de eerste week een zware antibioticakuur heb gehad. Dit tast je weerstand aan en die was natuurlijk door de operatie al bijna op het nul punt.
Blijkbaar heeft dit medicijn goed z'n werk gedaan want afgelopen nacht heb ik voor het eerst 6 uren achter elkaar geslapen en werd ik vanmorgen wakker met nauwelijks pijn, héérlijk!!!
De elastiekjes kan ik inmiddels ook zelf goed bevestigen en verwijderen en zelfs eten gaat iets gemakkelijker. Ik heb nog wel een verdoofd gevoel in m'n bovenlip, neus en wangen. Dit is ook nog behoorlijk opgezwollen. Ik voel bijvoorbeeld wel dat ik jeuk heb (alsof er mieren onder je huid kruipen) maar als ik er aan wil krabben voel ik dat niet.
Al met al is dit een wereld van verschil met vorige week en vanaf nu gaat het hopelijk door met die stijgende lijn!!

Éen tip voor als je ooit ook een kaakoperatie ondergaat: Ook al heb je geen gevoel in je lippen in de weken na je operatie, smeer ze wél in met vaseline! Ik heb dat de eerste week niet gedaan en zelfs hele vellen eraf getrokken omdat ik dat toch niet voelde. Nu zit er bijna geen vel meer op. Dat is heel pijnlijk en het duurt erg lang voordat er weer nieuw vel aangemaakt is. Daar kan zelfs geen labello of purol tegenop.



dinsdag 29 september 2015

7 dagen na de operatie

Vandaag is het precies een week geleden dat ik geopereerd ben. Een week met helaas veel pijn en ongemakken. Het gekke is dat ik weinig pijn voel op de plekken waar ze aan het wrikken en zagen zijn geweest... Ik heb voornamelijk hele heftige hoofpijn en de wonden in m'n mond. Mijn lippen zijn zo opgezet geweest waardoor er nu bijna geen vel meer opzit. Zelfs koud water kan ik er bijna niet aan verdragen. Ben dus alleen maar aan het smeren, smeren en nog eens smeren....
M'n wangen zijn nog behoorlijk gezwollen en de geel-kleurige bloeduitstortingen zakken via m'n hals al mooi naar beneden.
Vanmorgen moest ik voor het eerst de deur weer uit, op contrôle bij de orthodontist. Gelukkig heeft hij alleen maar even gekeken en me nauwelijks aangeraakt. Hij is tevreden tot nu toe. Het enige puntje van kritiek is dat ik wat consequenter de elastiekjes in moet doen. Deze elastiekjes moeten geplaatst worden op een haakje die op de beugel zit. Ze verbinden de onderkaak met de bovenkaak waardoor het effect van de operatie (o.a. het verhelpen van de overbeet) straks nog veel beter is.
Het lukt mezelf helaas niet om die elastiekjes te plaatsen. Dit moet ik aan Teade overlaten en is erg pijnlijk. Maar ik zal m'n best doen, alles voor het goede doel.
De kilo's vliegen er al behoorlijk af. Eten kost heel veel energie en doet pijn. Maar alle kleine beetjes moeten er toch in anders komt het niet goed. Vanmorgen wel klein stukje appeltaart met heel veel slagroom gehad.....dat was lekker....
Ik ben nog steeds op zoek naar een goede manier om rechtop te slapen. Als ik lig komt er heel veel druk op m'n hoofd. Ik slaap nu op een voedingskussen, dat gaat redelijk maar tips zijn welkom.....


Om de humor er een beetje in te houden;
Deze kaart kreeg ik van collega Minke met de boodschap:
Het kan altijd erger....